Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ingyenes szállítás

csomagpontra ingyen 10 000 Ft-tól*

Minox

Egy Rigában élő fotográfus mester, Walter Zapp merész elképzeléssel állt elő az 1930-as években. Olyan fényképezőgép tervezésébe fogott, mely elfér egy mellényzsebben, képminősége mégis kiváló.

Erőfeszítéseit siker koronázta. 1936-ban elkészült az első működő prototípus, majd 1938 tavaszán megindult a sorozatgyártás. Ezzel új fejezet nyílt a fotográfia történetében, megszületett a miniatűr fényképezés.

A világ első miniatűr gépe mindenhol rendkívüli sikert aratott.

Különösen nagy lehetőséget láttak a gépben a diplomáciai testületek és a hírszerzők, akik előszeretettel és rendszeresen használták feladataikhoz.

A II. világháború alatt szünetelt a gyártás a rigai székhelyű gyárban, majd Lettország 1945-ös annektálása után a VEF-et, ahol a kémkamerákat gyártották, államosították. Ekkor Zapp, egykori üzlettársa, Richard Jürgens hívására az optikai ipar fellegvárába, Wetzlarba költözött. Jürgens ekkor még a Leitz-nél (ma Leica) dolgozott, de 1945 szeptemberében már közös céget alapítottak „MINOX GmbH Wetzlar" néven.  Itt folytatták a gyártást....?

A miniatűr fényképezőgépek a hidegháború ideje alatt is népszerűek maradtak. A gépek mítoszát tovább fokozta, hogy a kor legnagyobb apparátussal dolgozó hírszerző szolgálatai, a KGB, a CIA, az MI6 és a Stazi is előszeretettel használta a Minox gépeit. Sikerét fémjelzi, hogy a filmipar is hamar felfedezte magának és a filmtörténelem leghíresebb titkos ügynöke, James Bond is MINOX gépeket használt filmjeiben.

Mára a Minox választéka jelentősen kibővült. Az 1980-as évek végétől a megjelentek választékukban a felső kategóriás keresőtávcsövek is. Napjainkra a hangsúly ebbe az irányba tolódott el, a kém fényképezőgépek digitális változatainak megtartása mellett a MINOX fő profilja a minőségi keresőtávcsövek gyártása lett. Az exkluzív távcsövek piacára történő sikeres belépés egyik garanciája az a megállapodás, melyet a MINOX a Leicaval kötött 1996 áprilisában. Ebben az egyezményben a két cég úgy határozott, hogy a jövőben távcsöveiket együtt fejlesztik és megosztják egymás között a gyártás során szerzett tapasztalatokat.

A MINOX távcsövek megjelenéséért, ergonómiájának és formájának tervezéséért Németország egyik legsikeresebb tervezőirodája, a Volkswagen Design Group végzi. A minden igényt lefedő MINOX keresőtávcsövek nem csak optikai teljesítményükkel, hanem formájukkal is kiemelkednek a hasonló árkategóriájú termékek közül.

 

A MINOX a BV/BF sorozat kivételével minden távcsövére 30 év garanciát vállal.