Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Távcső, spektív, távmérő

A kereső és egyéb távcsövek estén gyakran használt kifejezések:

Nagyítás:

A keresőtávcsövek elnevezésében a legtöbb esetben két szám is szerepel, például Leica Geovid 8x56. Az első szám a nagyítás mértéke. A példánál maradva 8x56-os távcső esetén a 8-as szám azt jelenti, hogy nagyítása 8-szoros.

 

Frontlencse átmérő:

A frontlencse átmérője milliméterben megadva. A távcső egyik legfontosabb paramétere. A 8x56-os távcső esetén az 56-os szám jelenti azt, hogy a távcső első lencséje 56 mm átmérőjű. Általában minden távcső megnevezésében szerepel ez az érték, akár keresőtávcsőről, akár spektívről vagy csillagász távcsőről van szó.

 

Látómező:

Azt fejezi ki, hogy a távcső 1000 méteres távolságban milyen széles terület befogására képes méterben megadva. (Ez az érték egyes távcső típusoknál yardban is szerepelhet 1000 yard távolságra vonatkoztatva, ezt minden esetben külön jelezzük.)

 

Szürkületi érték:

A szürkületi érték egy matematikai számítás eredménye, az objektív átmérő és a nagyítás szorzatának négyzetgyöke. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb a távcső szürkületi értéke. A kapott adat azonban elméleti érték, amely csak bizonyos keretek között van segítségünkre. Elvileg minden 10x50-es távcsővel egyformán jól kellene látnunk szürkületben. Gyakorlatban ez nem így van, mert a szürkületben történő használhatóságot nagyban befolyásolja a távcsőben használt lencsék és prizmák fényáteresztő képessége, a lencsék és az alkalmazott bevonatok minősége. Többek között ezért is van lényeges árkülönbség távcső és távcső között.

 

Kilépő pupilla:

A kilépő pupilla az objektív átmérő és a nagyítás hányadosa. Az emberi szem pupillájának legnagyobb átmérője 7mm, ami megfelel a 8x56-os távcső kilépő pupilla értékének. Körülbelül 40 éves kortól a legtöbb ember pupillája egyre kisebb mértékben képes kitágulni, így a 7mm-es pupilla méret csökken.

 

Aszférikus (Aspheric) lencse

Jelölése lehet Asp. vagy Asph.

Az aszfreikus elnevezés (angoluls aspheric) a sphere vagyis a gömb szóból, annak tagadásából ered.

A legtöbb optikai lencsét olyan formájúra csiszolják, minha egy gömb felületéből készült volna. Ezeknek a felületeknek az a hibájuk, hogy nem egy pontba fókuszálják a fényt, hanem nagyobb felületre szórják szét. Ez perspektívikus torzítást okoz, ami lehet hordótorzítás vagy párna torzítás. Egyik esetben az egyenes vonalak a kép széle felé, míg a másik esetben a kép belseje felé meghajlanak.

Ennek a torzításnak kiküszöbölésére aszferikus lencséket használnak, melyek felülete eltér a szabályos gömbfelület ívétől, így korrigálva a hibát.