Hasznos információk
2021.09.01 15:08

Vadkamera beállítása

Vadkamera beállítása

Gyakran ismételt kérdések, UOVision és Boly Guard vadkamera beállítás, hiba keresés.

​Mielőtt vadkamerája beállításába kezd, kérjük figyelmesen olvassa el kamerája magyar nyelvű használati utasítását, melyben minden információt megtalál a sikeres beállítás elvégzéséhez.

A vadkamerák két alapvető csoportba tartoznak.

Léteznek olyan készülékek, mely a beállítások szerinti időközönként, vagy mozgásra, illetve ezen lehetőségek különböző variációi szerint fényképet, illetve videót készítenek. Ezeket a felvételeket a kamerába helyezett - legtöbbször opcionális - memóriakártyára mentik. Ezek a kamerák megfelelő tápegységgel működtetve akár heteken át képesek nappali felvételek készítésére. Ami az éjszakai felvételeket illeti - az infra vaku különböző hullámhosszú LED-ek segítségével villanhat akár teljesen láthatatlanul - általánosan maximálisan 15 métert megvilágítva - illetve a magasabb árkategóriájú készülékek esetén alkalmaznak ún. hibrid megoldásokat, melyek választása esetén a belátható távolság növelhető annak árán, hogy a vaku fénye különböző mértékben láthatóvá válik. Itt említendő meg, hogy éjszakai videók készítése az infra vaku folyamatos működésével jár, ami már a legtöbb AA elem és akkumulátor kapacitását a végletekig ki tudja aknázni. Ez ahhoz vezethet, hogy alacsonyabb töltöttségi szint esetén a felvétel egyszerűen nem készül el. Ilyen felhasználás esetén érdemes a külső zselés akkumulátorok választása a felkínált kiegészítők közül.

A másik kategória a képküldős vadkamera, mely minden alap tulajdonságát az egyszerű kameráktól kölcsönzi. Plusz szolgáltatásként azonban a Felhasználó üzemeltetheti a készüléket mobil adatküldő egységként. A kényelmet, hogy nem kell a területre rendszeresen ellátogatni a memóriakártyán szereplő adatok számítógépre töltéséhez, egy mobil adatkerettel feltöltött egyszerű, feltöltős SIM kártya megvásárlása szavatolja. A kezdetben feltöltött adatkeret lehet pl. 500 MB, vagy 1 GB. A felhasználás első időszaka megmutatja, hogy adott beállítások és adott mozgás mellett ez a keret mennyi adat küldésére elegendő. A vadkamerák nagy része adatmennyiség megtakarításra van beállítva, így a küldött kép, illetve - megfelelő készülék esetén - videó általában kisebb felbontású, mint a memóriakártyán tárolt eredeti felvétel. 

E készülékek már egyértelműen feltételezik, hogy a Felhasználó saját elvárásai szerint konfigurálja a megvásárolt kamerát. Ez egy szükséges és elkerülhetetlen lépés, melyhez a segítséget a következő sorok közt találja.

 

Amire mindenképpen szüksége lesz képküldő kamera beállításához:

- 1 db vadkamera
- 1 db mobil adatkerettel feltöltött SIM kártya, melyen a PIN kód már tiltva van (pl.előzőleg egy régi mobil készülék segítségével kikapcsolható a SIM kártya védelme) - Figyelem! Némely készülék csak saját, nemzetközi SIM kártyával működik, mely általában regisztrációhoz kötött, gyártói oldalon havi előfizetéses. 
Amennyiben nem rendelkezik SIM kártyával, célszerű olyan szolgáltató feltöltős kártyáját választania, melynek a térereje jó az adott területen. 
- 1 db üres memóriakártya (jellemzően maximum 32 GB-os, lehetőleg NEM micro SD + SD adapter)
- tápegységként a megfelelő számú kiváló minőségű akkumulátor, illetve éjszakai videó beállítás esetén 6V-os külső zselés akkumulátor

 

Amennyiben beállítás közben elakad, itt olvashat részletesebben a szükséges lépésekről.

1. UOVision vadkamera beállítás

2. Boly Guard vadkamera beállítás 


UOVision vadkamera beállítás

 

UOVision kamerák beállításához tekintse meg a következő videó segédletet!

 

Részletes videót ITT talál a Leitz-Hungaria Kft. youtube csatornáján.

 

Gmail fiók gyengítése:

 • Lépjünk fel a gmail.com weboldalra! A küldő email cím fontos, hogy GMAIL legyen. A vadkamera szervere nem tud más email fiókok használatával küldeni, tehát ha nincs fiókunk, készítsünk egyet. (A fiók készítés teljesen egyértelmű, a rendszer segít az adatok kitöltésében)
 • A meglévő vagy a frissen készített fiók biztonsági gyengítése következik. Erre azért van szükség, mert a fiók a beállítások megváltoztatása nélkül betörésnek érzékeli a kamera küldő tevékenységét.
 • Első feladatunk, hogy a jobb felső sarokban található fogaskerék ikonra kattintunk, és lenyitjuk a „gyorsbeállítások” fület. Itt kattintsunk az „Összes beállítás megtekintése” gombra.
 • Ha sikerült, elnavigál minket a rendszer a „Beállítások”-hoz. Itt a hosszú címsorban válasszuk ki a „Fiókok és importálás” pontot, majd kattintsunk rá. 
 • Fentről az első „Fiókbeállítások módosítása” csoportban találhatjuk a „Google-fiók egyéb beállításai” gombot, a legalsó sorban. Kattintsunk rá!
 • Ha mindent megfelelően csináltunk, megnyílik egy új weblap a szükséges beállításokkal. A képernyő bal oldalán találhatunk lehetőségeket a további teendőkkel, kattintsunk a „Biztonság” menüpontra!
 • Megérkeztünk az utolsó feladatunkhoz, a képernyőt görgessük lefelé, és keressük meg a „Kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférése” beállítást. Az automatikus beállításnak megfelelően a gomb „KI” álláson van, kattintsunk rá, majd állítsuk „BE” állásba! 
 • Ha ez sikerült, kapunk egy email-t a változtatásokról a „Bejövő levelek” mappába, illetve visszalépéskor frissít a rendszer. Ezután készen áll a Google-fiók a vadkamera küldő funkciójára!
   

Amennyiben mégsem sikerül beállítani kameráját, szakértő kollégánk szívesen áll rendelkezésére.

 

Az alábbiakban összeírtuk a leggyakoribb hibaokokat és azok megoldási javaslatait.

 

A kamera nem küld képet és eddig még soha nem is küldött:

 • A magyar nyelvű használati utasítás szerint végezze el a vadkamera beállítását, hogy az Ön által használt SIM kártyával és E-mail címmel sikeresen kommunikálhasson kamerája.

A beállítás el lett végezve, de mégsem küld képet a kamera:

 • Elképzelhető, hogy valamelyik rubrikában elírás történt. Kérjük ellenőrizze le a beállítófájlt. GMAIL esetén fennállhat, hogy az email-fiók betörésnek észleli a kamera működését. Ilyenkor jóvá kell hagyni az ismeretlen eszközök hozzáférését a GMAIL biztonsági beállításainál
 • Nagyon ritkán előfordul, hogy a kamera nem olvassa be a beállítófájlt elsőre. Ilyenkor ki kell kapcsolni, majd újra vissza SET állásba, amíg ki nem írja, hogy „update succeed/frissítés sikeres”

 • Nincs térerő, ahová ki lett helyezve a vadkamera.

A kamera nem küld képet, de eddig működött:

 • Lemerültek az elemek és a küldés módja (send mode) kikapcsolt állapotba állt vissza. Ilyenkor át kell állítani azonnali - (instant) - 00 állásba.

 • A SIM kártyáról elfogyott az adatkeret egyenleg, vagy inaktiválódott a SIM kártya. Előfordul, hogy az látszik, hogy van rajta kredit, csak épp a netes adatforgalom fogyott el. Ilyenkor ellenőrizni kell a szolgáltatónál az adatkeret egyenleget.

 • Betelt az SD kártya. Formázni kell az SD kártyát.

 • Tönkrement az SD kártya (Minox kameráknál gyakori). Meg kell nézni, hogy a kártyán az utolsó felvételek megnyithatóak-e. Abban az esetben, ha nem, akkor a kamera nem fér hozzá és nem tudja elküldeni a képet.
   
 • Megszűnt az SMTP (feladó) email cím, vagy megváltozott a jelszava és a kamera nem fér hozzá a feladó email címhez.
   
 • Átkerült a vadkamera egy új helyszínre, ahol nincs térerő.
   
 • A működési idővel véletlenül lekorlátozták az aktivitási időszakot. Meg kell nézni, hogy a Start-Stop / Work time / működési idő ki van-e kapcsolva.
   
 • Más szolgáltató kártyája került bele a vadkamerába - Újra el kell végezni a felhasználói kézikönyv szerinti beállításokat.
   
 • Előfordulhat, hogy a kamera meghibásodott. (Zölden villog, pl. mert nem talál hálózatot, nem ismeri fel a SIM kártyát, Login fail – belépési hibát ír ki, GSM modul állandóan újraindul, stb. )

NO SIM - Nincs SIM kártya

 • Minox DTC 1000-nél típushiba. Az elemek eltávolításával, majd visszahelyezésével orvosolható a probléma.
 • Előfordul, hogy a SIM kártya vékonyabb, mint a szabvány. Ilyenkor egy darab papírlapot kell mögé helyezni és azzal együtt becsúsztatni a SIM foglalatba.

 • A kamera meghibásodott.

LOGIN FAIL

 • Nagy eséllyel a SIM kártya inaktív, vagy letiltotta a szolgáltató.
   
 • A kamera meghibásodott.

Sötét éjszakai képek

 • Az infravaku nem működik. Minox DTC 400-450 vadkamera típusoknál frissíteni kell a Firmware-t a Minox honlapján leírtak szerint.
   
 • Egyes vadkamera típusoknál van olyan menüpont, hogy "Megvilágítás". Ennek "belső", vagy "külső+belső" beállítás állásban kell lennie.
   
 • Minox DTC 390-nél érdemes leszedni a kék fóliát az objektívről és az infravakuról is.

Videó üzemmódban rövidebb a videó felvétel mint a beállított videó hossz.

 • Az infravaku áramfelvétele jelentős. Az éjszakai videó felvétel során az infra végig  működik. A teljes töltöttségű elemek/akkuk sem mindig bírják leadni a szükséges feszültséget huzamos ideig, emiatt a felvétel leáll, amikor lemerül az elem/tápegység. A megoldás külső akkumulátor.

Túl sok esemény mentes képet készít a kamera

 • Be van állítva az Időintervallum / Time-lapse funkció. Ezt ki kell kapcsolni.
   
 • Előfordul, hogy mozgó növényzet, vagy tűző napon lévő árnyék aktiválja a kamerát. Ez ellen csak a kamera szögének, vagy pozíciójának módosításával lehet tenni, illetve segíthet még a kamera érzékenységének állítása (PIR sensitivity / Érzékenység menüpont.)

 


Boly Guard vadkamera beállítás

 

A Boly Guard email küldős, vagy felhős vadkamerák beállítása három egyszerű fázisból áll.

1.      Letöltőeszköz-készítő program letöltése

2.      Letöltőeszköz elkészítése (beprogramozása)

3.      Kamera beállítása, felkészítése a küldésre.

A beüzemeléshez mindenekelőtt szükségünk van:

-        1 db PIN kód nélküli, mobilinternet kompatibilis SIM kártyára

-        1 db 32 GB-nál NEM nagyobb tárhellyel rendelkező memória kártyára (BG310 esetén MicroSD)

-        Kameráknak megfelelő mennyiségű és méretű elemekre, vagy akkumulátorokra

Ha mindezek az eszközök rendelkezésünkre állnak, akkor elkezdhetjük a beállítást.

 

Gmail fiók gyengítése:

0.1.    Lépjünk fel a gmail.com weboldalra! A küldő email cím fontos, hogy GMAIL legyen. A vadkamera szervere nem tud más email fiókok használatával küldeni, tehát ha nincs fiókunk, készítsünk egyet. (A fiók készítés teljesen egyértelmű, a rendszer segít az adatok kitöltésében)

0.2.    A meglévő vagy a frissen készített fiók biztonsági gyengítése következik. Erre azért van szükség, mert a fiók a beállítások megváltoztatása nélkül betörésnek érzékeli a kamera küldő tevékenységét.

0.3.    Első feladatunk, hogy a jobb felső sarokban található fogaskerék ikonra kattintunk, és lenyitjuk a „gyorsbeállítások” fület. Itt kattintsunk az „Összes beállítás megtekintése” gombra.

0.4.    Ha sikerült, elnavigál minket a rendszer a „Beállítások”-hoz. Itt a hosszú címsorban válasszuk ki a „Fiókok és importálás” pontot, majd kattintsunk rá. 

0.5.    Fentről az első „Fiókbeállítások módosítása” csoportban találhatjuk a „Google-fiók egyéb beállításai” gombot, a legalsó sorban. Kattintsunk rá!

0.6.    Ha mindent megfelelően csináltunk, megnyílik egy új weblap a szükséges beállításokkal. A képernyő bal oldalán találhatunk lehetőségeket a további teendőkkel, kattintsunk a „Biztonság” menüpontra!

0.7.    Megérkeztünk az utolsó feladatunkhoz, a képernyőt görgessük lefelé, és keressük meg a „Kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférése” beállítást. Az automatikus beállításnak megfelelően a gomb „KI” álláson van, kattintsunk rá, majd állítsuk „BE” állásba! 

0.8.    Ha ez sikerült, kapunk egy email-t a változtatásokról a „Bejövő levelek” mappába, illetve visszalépéskor frissít a rendszer. Ezután készen áll a Google-fiók a vadkamera küldő funkciójára!

 

1.1. Látogassunk el a számítógépen a https://bolymedia.com/ weboldalra.

1.2. A jobb felső sarokban kattintsunk a „Support” menüpontra. Ha megjelent előttünk a „Support” oldal, görgessünk le az aljára, a „Software” részre. Itt három opció közül válasszuk ki az operációs rendszerünknek megfelelő letöltőeszköz-készítő programot, és indítsuk el a letöltését.

1.3. Ha látjuk, hogy végzett a számítógép, nyissuk meg a letöltött mappát, amelyben két fájlt találunk. A BMC CONFIG.exe-re lesz szükségünk, kattintsunk rá, és futtassuk a programot.

 

2.1. Mikor megjelent a program kis ablaka, a legördülő fül segítségével válasszuk ki, mely típushoz szeretnénk elkészíteni a beállító fájlt. Ekkor képet is látunk a választott készülékről, így ellenőrizhetjük magunkat.

2.1. Az „OK” gomb megnyomásával megnyílik előttünk maga az oldal, melyet három részre oszthatunk. Fentről haladjunk lefelé, különben a már kiválasztott és beállított dolgainkat egy véletlen kattintással kitörölhetjük.

2.2. A bal felső részen, a „WAP/Internet Setting” beállításoknál kezdjünk. A bal oldalon található oszlopnál görgessünk le, és válasszuk ki a szolgáltatónknak megfelelő országot. (Jelen esetben: Hungary)

2.3. Ha ezzel készen vagyunk a program automatikusan felajánlja az általa preferált beállításokat. (Magyarországon ez a T-Mobile) Kiválaszthatjuk ezt is, ha más szolgáltatóval rendelkezik, akkor az „Others…” menüpontot választva megnyílik egy új oldal.

Az új ablakon találunk két oszlopot. A bal oldali „WAP Setting” oszlopot a használati utasításhoz mellékelt táblázat alapján, a szolgáltatójának megfelelő adatok szerint töltsük ki, a lehető legnagyobb körültekintéssel. Mindennek pontosan úgy kell szerepelnie, mint a papíron.

Ha ezzel kész vagyunk, elkezdhetjük kitölteni a jobb oldali (Internet Setting) adatokat. A felső sorban a küldő email címnek kell szerepelnie, alatta pedig a hozzá tartozó jelszónak.

A GPRS adatokat szintén a mellékelt táblázatban találjuk, szolgáltatónak megfelelően, ezt is nagy odafigyeléssel töltsük ki, a lehető legpontosabban.

Ha készen vagyunk, a jobb alsó sarokban kattintsunk az „Advanced” menüpontra, és az új kis ablakon (SMTP Server)  pipáljuk be a felső kis kockában az „Enable Encryption” -t, majd pontozzuk be a felső opciót (This service requires SSL).  Ha kész vagyunk, kattintsunk az „OK” gombra, és mentsünk, majd az eredeti ablakon is „OK” gombra kattintva elkészültünk a küldő adatok rögzítésével.

Ekkor azt látjuk, hogy a kiválasztott ország és szolgáltató eltűnt, de a program elmentette, tehát nem kell megismételni a folyamatot.

Ha T-Mobile SIM kártyát használunk, akkor válasszuk ki az opciót, majd kattintsunk a „Check WAP/ Internet Parameters” gombra, és ugyanerre az oldalra jutunk.

Itt a T-Mobile SIM kártyás felhasználóknak csak a jobb oldali (Internet Setting) oszlopban van dolguk. Ide fent a küldő email címet kell beírni, alá pedig a jelszót. Az alatta lévő GPRS adatokat megtaláljuk a használati utasításhoz mellékelt táblázatban, ügyelni kell a helyességre, mert egy félreütéstől már nem működik a küldés. A bal oldali oszloppal nincs dolgunk, mert a program előre kitöltötte, tehát ha végeztünk, kattintsunk az „Advanced” gombra, ahol megnyílik egy új ablak (SMPT Server).  Itt pipáljuk be a felső üres kis kockát az „Enable Encryption” felirat mellett, majd az alatta felajánlott két opció közül válasszuk a felsőt (This service requires SSL). Ha megvan, kattintsunk az „OK” gombra, és mentsünk, majd az eredeti oldalon is tegyük meg ezt, és mentsünk.

2.4. Ha végeztünk a szolgáltató és a küldő email adatokkal, akkor megérkezünk a program második részébe, ahol a fogadó email címeket lehet megadni. Ezt a „Receive Email” füleknél találjuk, és négy darab használható. Ide azt az email címet írjuk, amelyre várjuk majd a képeket.

2.5. Ha mindezzel elkészültünk, akkor helyezzük a memória kártyát a számítógép kártyaolvasójába, majd nyissuk meg a könyvtárat. Győződjünk meg róla, mely meghajtót használja a gép a kártya esetében, illetve, hogy a kártya teljesen üres legyen. Adott esetben töröljünk, vagy formázzuk le. Ezután lépjünk vissza a programba, és elérkeztünk a mentéshez.

2.6. A legalsó sorban lévő legördülő fülön válasszuk ki a kártyának megfelelő meghajtót, majd ha mindent rendben találtunk, kattintsunk a „SAVE” gombra, és mentsük rá a kártyára az elkészített fájlt.

2.7. Ha ez megtörtént ellenőrizzük magunkat, lépjünk be a kártya könyvtárába, és egy „GSM” mappát kell találnunk, benne egy darab TXT. fájllal. Ha ezt megtaláltuk, akkor mindent jól csináltunk, távolítsuk el biztonságosan a memória kártyát a számítógépből és helyezzük át a kamerába.

 

3.1. Miután behelyeztük az SD/MicrosSD kártyát a vadkamerába, kapcsoljuk „SETUP” üzemmódba.

3.2. Az első teendőnk, hogy a nyelvet a „Language” menüben változtassuk magyarra, így egyszerűsítjük a további dolgainkat.

3.3. Ha ez megvolt, akkor a BG310 és BG584 típusú készülékekben az „Automatikus beállítás” opciót ki kell kapcsolnunk. A többi típuson ugyanezt a harmadik menücsoportban lehet megtalálni, és „KI” álláson kell tartani.

3.4. Az utolsó önellenőrző tevékenység ugyanitt található, a „küldési cím” menüpontban. Itt tudjuk leellenőrizni a beírt adatok helyességét, és BG 310/BG584 kamerák kivételével korrigálni is tudjuk.

 

A leggyakoribb hibalehetőségek:

-        Küldő email cím nincs meggyengítve, betörésnek észleli az email a kamera működését

-        A jelszó helytelen, vagy nem ahhoz az email címhez tartozik

-        MMS/GPRS adatokat nem megfelelően írtuk be

-        Telenor esetén TEL1/TEL2 rosszul választottuk ki az adatokat

-        Elfelejtettük az „Advanced” menüpontot helyesen kitölteni

-        Rosszul írtuk be a fogadó email címet

-        Rossz könyvtárba mentettünk

-        Nem volt üres a memória kártya

-        Nem kapcsoltuk ki az „Automatikus beállítások” menüpontot