Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Infiray Tube TL35 - Megszólalásig céltávcső

Megjelent az Infiray legújabb hőkamera céltávcső családja, a Tube, mely a hagyományos, tubusos céltávcsövekre még kézbe véve is megszólalásig hasonlít. 

A korábbi hőkamera és éjjellátó céltávcsöveknél vadásziasabb megjelenésű Tube TL35 12 µm pixelméretű, 384x288 pixel felbontású microbolométerrel (NETD: 50mK), 35mm-es fókusztávolsággal, és nagyfelbontású (1280x960px), lenyűgöző élességű kijelzővel rendelkezik. Ez a kombináció 3.1x optikai nagyítást kínál, amit akár 4x digitális nagyítással tudunk megtoldani, így a “zoom-tartomány” tulajdonképpen 3.1-12.4x között állítható. Az egészen elképesztő 1816 méter észlelési távolság is említést érdemel, ez emberalakra értendő, tehát példáult egy szarvast ennél még messzebbről is láthatunk vele, akár teljes sötétségben.

 

A kamera kétféle akkuval működik, az egyik a beépített, ami 8 óra üzemidőt ad, a másik a felhasználó által is cserélhető, 18500-as típusú, amivel kiegészítve a kamera összesen 10 óra üzemidőt tud. Ha több 18500-as akkut tárazunk be, akkor mindegyikkel 2-2 órával tudjuk kitolni a működési időt.

A kamera sztenderd 30mm-es céltávcső-szerelékkel rögzíthető a puskára. A háza alumíniumból készült, és ütésálló, vízálló természetesen, mégis a súlya körülbelül egy hasonló méretű, normál céltávcsőének felel meg. Az objektív kupak nagyon eltalált kivitel, mögötte egy kellően feszes, nagyméretű fókuszgyűrű található, a dioptriát pedig az okuláron tudjuk állítani. A betekintési távolság 60mm, és a távcsőhöz adnak harmonikaszerű árnyékolót is.

A Tube TL35 küllemét tekintve megtévesztésig hasonlít egy normál céltávcsőre, csak belenézve derül ki, hogy ez valójában egy nagyteljesítményű, és egyébként rendkívül praktikusan kezelhető hőkamera céltávcső.

A három toronyból a két szélső a 18500-as akkumulátort, illetve az USB-C csatlakozást rejti, a felső funkciója pedig a távcső kézreálló vezérlése: tekeréssel a digitális nagyítást szabályozhatjuk apró lépésekben, a megnyomásával pedig gyorsmenüt és főmenüt hozhatunk be. A gyorsmenüben lehetőség van a szálkereszt módosítására, 5-féle szálkereszt-típust hívhatunk be, és ezek 4-féle színben “pompázhatnak” (fekete fehér ponttal, fehér fekete ponttal, piros és zöld), attól függően, hogy mi passzol a legjobban az adott hőképfajtához és az ízlésünkhöz. Ezen kívül itt változtathatjuk meg a távolságot, ugyanis a távcsövet 3-féle fegyverhez vagy lőszerhez, ezen belül 3-3 távolságra belőve tudjuk beállítani, tehát egy egyszerűbb kivitelű ballisztikai programot is tud kezelni. A gyorsmenüben állítható még a képélesítés 5 lépésben, ebből szerintünk az alapállás, és esetleg az 1. és 2. fokozat kellemes a szemnek, a többi ennél a felbontásnál már túlzás, azok inkább majd egy 640x512px felbontású változatban lesznek jól használhatók, de ilyet még nem kínál az Infiray.

Az okulárnál található négy funkciógombból a narancs színű a POWER gomb, ezzel alvó üzemmódba is helyezhetjük a távcsövet a kis energiafogyasztás érdekében. Erre szükség is lesz, mert a bekapcsolásnál pár másodpercet várni kell, míg feláll a rendszer, de alvó módból azonnal használatra kész a Tube. A többi gomb a hőképváltásért, a kijelző háttérvilágításáért és a fotó/videó indításáért felel. Utóbbival 16GB beépített memóriára rögzíthetjük a történéseket. Hőképekből az Infiraytől megszokott módon a White, Black, Red, Color és az extrakontrasztos Bird segíti a felismerést.

A menüből, vagy épp gombkombinációval több funkciót is aktiválhatunk, úgymint a távbecslés üzemmód, a kép a képben üzemmód, a digitális kompasz, vagy a gyorsulásérzékelős szögmérés. Itt állítható be az Infiray újdonsága, az ún. Ultraclear üzemmód, amit ha aktiválunk, akkor egy gyors újrakalibrálás után a távcső élesebb és kontrasztosabb képet mutat. Ez különbözik az előbb említett élességtől, vagy a kontrasztos Bird módtól, azoktól függetlenül működik, és a ködben, esőben történő használatkor javít a képminőségen. Ezt ízlés szerint bekapcsolva is hagyhatjuk, vagy csak akkor használjuk, ha valóban szükség van rá.

Ami a képminőséget illeti, az legalább annyira parádés, mint a távcső építési minősége. Ha nem túlozzuk el a fentebb tárgyalt élesítési beállításokat, akkor a kamera egy nagyon kellemes, kontrasztos és kellően éles képet ad, amivel a vad akár többszáz méterről is nem csak észlelhető, de azonosítható, felismerhető. Nagyon jól használható az összes hőképfajta, amivel szolgál a Tube. Az ezzel a kamerával készült mintavideóban juhokat és kecskéket láthatunk kétféle távon, először 350-370 méterre, majd “lőtávos” 150-160 méterre. Mivel az Infiray Tube Magyarország területén vadászaton nem használható, és nem is birtokolható legálisan, ezért a tesztfelvételek szabadban tartott haszonállatokról, fegyverre felszerelés nélkül készültek.

...

 

Összességében elmondható, hogy az Infiray Tube a fegyvertávcsövek legújabb generációját képviseli. Problémamentes és biztonságos észlelés, azonosítás és célzás mindenféle körülmények közt, használhatóságot segítő funkciók, teljesen paraméterezhető szálkereszt, három lőszerhez, három lőtávolságra beállítható ballisztika…ezek mind olyan dolgok, amik már valódi 21. századi eszközzé avanzsálják az Infiray céltávcsövét. Mindez ráadásul masszív, igényes építési minőséggel és kategóriájához képest kedvező árral társul.