Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egyszerű és jobb - Yukon Sightline digitális céltávcsövek

Az optoelektronikai eszközök termékevolúciójának elemzésekor, az éjjellátó vagy hőkamera rendszerű céltávcsövek és monokulárok esetében, a funkcionalitás fejlesztésére irányuló gyártói törekvések fedezhetők fel.

Az elektronika fejlődési trendjeit figyelve ez tűnik logikusnak. Napjaink vadásza és a 21. század elejének vadásza már nem ugyanaz. Egy mai vadász kiszemelt zsákmányát már nem csak becserkészni és elejteni kívánja, hanem az is feltett szándéka, hogy az ezzel járó erőfeszítéseket, mintegy bizonyságul, rögzítse és másokkal megossza, hovatovább az adott pillanatban még nem hozzáférhető speciális funkciókra is fáj a foga. Az optoelektronikai eszközök esetében a megnövelt funkcionalitás rendszerint magasabb árfekvéssel is együtt jár, bár ez önmagában még nem javítja a célzási- és találati pontosságot.

A fejlett funkciókkal ellátott Pulsar és Yukon eszközök (az okostelefonokhoz csatlakoztatható hőkamerák és digitális éjjellátók körébe tartozó modellek) eladási volumenének és a Stream Vision app letöltési adatainak összevetésekor a Yukon arra a következtetésre jutott, hogy az optikai és a mobil eszközök integrációja nem alapvető felhasználói elvárás. Ennek ismeretében fejlesztettük ki ezt a racionális funkciókat magába foglaló céltávcsövet, melynél a lövész számára értékes képességek (észlelés, lövéspontosság… stb.) úgy állnak rendelkezésre, hogy közben a funkciógazdagság miatt nem romlik a kezelhetőség.

A Sightline céltávcsövekben nincs beépített videofelvételi funkció és Wi-Fi-modul. A gyártó inkább a látómezőben lévő témák kiváló képminőségben történő észlelésére és megfigyelésére helyezi a hangsúlyt. A készülék a Yukon vezető modelljeiben, a Digex és a Digisight Ultra éjjellátó céltávcsövekben alkalmazott szenzort és kijelzőt kapta.
A Sightline céltávcsövek műszaki adatainak láttán egyesek felteszik majd azt a kérdést, hogy „A Yukon figyelmen kívül hagyja saját termékvonal-fejlesztési logikáját?” Valójában ez nem más, mint a széles vásárlói kör igényeihez igazodó vevőorientált szemléletmód kiváló példája.

A Sightline céltávcső termékcsalád négy modellből áll: Sightline N450S (F50/1.2, 4-16x-os nagyítás, beépített nagy hatótávolságú 850nm-es infravető), Sightline N455S (F50/1.2, 4-16x, 940nm-es infravető), Sightline N470S (F70/1.2, 6-24x, 850nm-es infravető) és Sightline N475S (F70/1.2, 6-24x, 940nm-es infravető).

A Sightline céltávcsövek elektronikai rendszere a korábbi Yukon modellekhez képest jelentős fejlesztésen esett át. A legfőbb változtatások között szerepel az 1280x720 HD CMOS szenzor és a fagyálló 1024x768 HD AMOLED kijelző. Ennek a kombinációnak köszönhetően a vadász magas kontrasztú képet és alacsony külső hőmérséklet esetén is használható céltávcsövet mondhat magáénak, ami a hideg téli időjárással jellemezett Kelet-Európában és Skandináviában egyáltalán nem lebecsülendő.

Ezen felül, a Sightline ultra-magas éjszakai érzékelési képességgel is rendelkezik, ami nemcsak a Yukon termékpaletta legjobbjává, hanem általánosságban a piac egyik legjobbjává teszi (jelen pillanatban csak a Pulsar Digex és Digisight Ultra céltávcsövek állják a versenyt ezzel a Sightline paraméterrel). Minél nagyobb az érzékelési képesség az infravörös tartományban, annál ritkábban (vagy később) van szükség az infravető bekapcsolására. Szürkületben vagy holdfényes éjszakai fényviszonyok esetén, mesterséges megvilágítás nélkül is tökéletesen működik a passzív üzemmódban lévő Sightline.

Mesterséges megvilágításra csak holdfény nélküli (újholdkor) éjszakákon és teljes sötétségben van szükség. Éjszakai teljesítménye alapján a Sightline, a céltávcsövek körében zászlóshajóknak számító, Digex és Digisight Ultra szintjén áll és felülmúlja az összes vele azonos árkategóriába tartozó modellt.

A Sightline nagyítása változtatható. A szenzor 4x-es nagyítást tesz lehetővé úgy, hogy a képminőség a legerősebb fokozatban sem romlik. A kép a képben funkció a megnövelt látómező megtartása mellett teremt optimális feltételeket a magas szintű precíziós lövészet kivitelezéséhez.

Változattól függően a Sightline céltávcsövek éjszakai érzékelési tartománya 350 és 500 méter között van. Az adatlapon megadott érték, rendszerint ideális éjszakai körülmények között megfigyelt nagyméretű vadak (vadkan, jávorszarvas, őz) észlelési távolságának felel meg. A valóságban, átlagos éjszakai terepen, az előbb említett állatok vadászatakor a megadott érzékelési távolságtartomány 50-70 százalékával, azaz 200-300 méterrel érdemes számolni.

A szálkeresztek vonatkozásában is jelentős fejlesztések történtek, lényegesen vékonyabbak lettek. A szálkereszt opciók között, skálázott, nagyítással együtt változó méretű ballisztikus szálkeresztek is szerepelnek. A szálkereszt a beállított nagyítástól függetlenül, hibátlanul működik. A lövész minden segítséget megkap a helyes céltávolság kiszámításához, így tovább nő a célzás pontossága. Ha a lövész a céltávolság meghatározásakor nehézségbe ütközik, azonnal rendelkezésére áll a beépített stadiametrikus távmérő funkció. Ennek alapja egy dinamikus skála, ami egy ismert magasságú célobjektum felhasználásával becsült távolsági adatot szolgáltat [a Sightline 1,7m-es (szarvas), 0,7m-es (vadkan) és 0,3m-es (nyúl) magassággal végezhető távbecslést biztosít].

A Sightline három, 10 memóriatárat tartalmazó felhasználói lőprofil létrehozására ad lehetőséget, ahol többféle fegyvertípusra és távolságra vonatkozó nullázási beállítás menthető el. Legerősebb nagyítási fokozatban az eltérés kisebb, mint 0.1 MOA (100 méteren 1,8mm), ami tökéletes belövést tesz lehetővé.

A csatlakozószerelékek a Digisight Ultra céltávcsöveknél használtakhoz hasonlóak. A Sightline illeszkedik minden Digisight Ultra céltávcsőhöz kínált, akár harmadik fél által gyártott, pl. Innomount, MAK, Contessa… stb. szerelékhez. 

A fentiekből kikövetkeztethető, hogy Sightline alkatrészek bőséggel állnak rendelkezésre. Itt érdemes röviden kitérni néhány funkcionalitással kapcsolatos minőségi jellemzőre.

A Sightline gyors bekapcsolási képességének említésére, mindenki azonnal felfigyel. A főkapcsoló lenyomása utáni három másodpercen belül a céltávcső működésre kész. Az egyszerű használatot szolgálja az energiaellátás és az infravető kapcsolásához kialakított két külön gomb. A többi funkció (zoom, nullázás, beállítások, szálkereszt kapcsolás… stb.) a forgó-nyomó tárcsával vezérelhető, melynek lenyomásával és elforgatásával roppant egyszerűen elvégezhető az egyes funkciók kiválasztása és beállítása. További hasznos erényként könyvelhető el a stadiametrikus távolságbecslés, a használhatóság tág hőmérsékleti tartománya, a dőlésszög kijelzés, a nagy kaliberű és huzagolatlan csövű fegyverekhez igazodó lövésállóság, valamint az állítható automatikus kikapcsolás funkcióA céltávcső energiaellátásához szabvány DNV-akkumulátor szükséges (ehhez hasonló a Yukon Photon RT céltávcsövekhez és a Pulsar Quantumhoz használt akkumulátor). Az akkumulátor gyorskioldású, így lemerülés esetén néhány másodperc alatt kicserélhető egy teljesen feltöltöttre. A fedélen lévő speciális nyúlványnak köszönhetően, akár behunyt szemmel is helyes pozícióba fordítható a behelyezni kívánt akkumulátor. A szabvány Sightline csomagolás tartalmazza, az egyébként külön is megvásárolható, gyorskioldású akkumulátort (mindig jó, ha van egy tartalékakkumulátor a zsebben) és a hozzá való töltőt. Kiegészítőként „AA”- típusú elemek behelyezésére szolgáló elemtartó rekesz is elérhető.

A Sightline azt a fajta megbízhatóságot kínálja, amit a modern készülékek körében ma már nehezen lehet megtalálni. Ez a céltávcső azok számára lett megalkotva, akik az éjjellátó eszközöktől elsősorban a funkcionalitást, azaz a célfelismerést, a helyes beazonosítást és az egyenletes működést várják el.