Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Spypoint Force-Dark vadkamera

Forrás: vadasz-blog.hu

A Spypoint neve eddig csak a felhős vadkamera-megoldások emlegetése közben merült fel. Ilyetén szolgáltatásuk előnye a nemzetközi SIM-kártya, ami bármilyen hálózatra csatlakozni tud, nem vagyunk vele szolgáltatóhoz kötve. Ugyanakkor a cégnek vannak remek, nem-képküldős vadkamerái is, ezeknek a csúcsa a FORCE-DARK modell, néhány egyedi megoldással, melyet jelen tesztünkben bemutatok.

A Spypoint egy kanadai vadkamera gyártó cég. Itthon nem túl régóta ismert, de valójában egy 2004 óta működő, több mint 100 alkalmazottat foglalkoztató, 45 országba szállító vállalatról beszélünk, melynek európai képviselete, és hazai forgalmazója is van. A kameráikra jellemző a magas minőség, és az egyedi, szerintük “jövőálló” megoldások. A FORCE szériájú vadkameráik offline kamerák, tehát nem képküldősek. A FORCE-10 és -20 modellek az alsóbb kategóriások, mondjuk úgy hagyományosabb specifikációkkal, a FORCE-DARK és SOLAR-DARK pedig a top kategória. A különbség köztük csupán annyi, hogy a SOLAR verziót napelem táplálja. Mellesleg a LINK-DARK képküldős verzió is a FORCE-DARK alapjaira épül, csak ugye kapott mobilnetes hálózati kapcsolatot és felhőn keresztül is működik, és valószínűleg a vakuja is erősebb lévén, hogy nagyobb méretű. A top kategória olyan extra képességekkel bír, mint a villámgyors reakcióidő, a hibrid vaku, a különösen nagy hatótáv és érzékelési táv, és még sorolhatnám. Inkább menjünk sorban:


Külső, építés


A FORCE-DARK kamerák 8db AA-elemmel működnek, de az elemtartóban alakítottak helyet a Spypoint Li-ion akkujának is. Ha nem akarunk ceruzaelemekkel bíbelődni, akkor érdemes beszerezni az akkut, igaz nem épp olcsó (kb. 27.000 Ft töltővel), de az alkáli elemekhez képest 3x-os akkuidőt kínál, és jobban bírja a hideget. Hosszú távon jobban kifizetődő. Üzemeltethető egyébként 12V-os külső tápról is, ilyet is kínál a Spypoint. A 8-elemes rendszer miatt a kamera mérete meglepően pici, kisebb, mint a 12-elemes UOVisionök, de mivel az elemek két sorban vannak, ezért kissé dundi a készülék. Csak az ajtaja kapott camo-mintát, a vastag ház többi része fekete. Emiatt, meg a világosszürke camo-mintája miatt nem egy rejtőzködő-bajnok. Sajnos a gyári reklámfotók sem a valódi színt, se a valódi méreteket nem adják vissza.

A kialakítás viszont majdnem tökéletes, ugyanis az ajtaját kinyitva fixen marad az optika, és a kijelző, így precízen tudjuk pozícionálni a fán, hiszen nyitott ajtóval is látjuk mit fog látni a kamera, miután üzembe helyezzük. Nincs idegesítőbb annál, amikor az optika és a kijelző együtt nyílik az ajtóval. A kijelző mérete nem túl nagy (2″), de könnyedén leolvasható, a képek visszanézésekor is minden fontosat látunk rajta. Gombokból mindössze négyet kapunk, semmilyen más kezelőszerv nincs a kamerán, még power-kapcsoló se, de ezekről majd később.

A fára felfogatás is egészen érdekes, egyedi megoldás, van előnye és hátránya is. A mellékelt szíjjal (szintén szürke – ejnye!) először egy műanyag adaptert fogatunk fel a fára, ebbe tudjuk a készüléket bepattintani. Ha fix helyen használjuk a vadkameránkat egész évben, akkor elég csak szükség esetén feltenni-leszedni, az adapter meg maradhat a fán. További előnye ennek a megoldásnak, hogy a szíj rögzítésekor nem kell szenvedni azzal, hogy a nehéz kamera ott fityeg a végén, nekiütődik a fának, kicsúszik, leesik stb.

Tovább a teljes cikkhez...

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Spypoint Teszt Vadkamera